Een algemene tip die voor alle vakken geldt is: Kijk filmpjes over onderwerpen die je niet begrijpt. Doordat er beeld, geluid en tekst voorbij komt onthoud je de stof veel beter.

 

In dit blog zullen we eerst uitleggen wat je precies leert voor Scheikunde, om vervolgens onze 5 tips te geven voor het leren voor Scheikunde: 

  1. Zorg dat je het periodiek systeem kent (elementen).
  2. Zorg dat je molecuulformules kent.
  3. Oefen met het kloppend maken van reactievergelijkingen
  4. Gebruik BiNaS
  5. Fouten maken hoort erbij 

 

Wat leer je bij Scheikunde?

Scheikunde is net als Wiskunde en Natuurkunde een wetenschap en wordt ook wel chemie genoemd. Alles op aarde bestaat uit deze stoffen. Die op hun beurt weer bestaan uit moleculen en atomen. Bij Scheikunde leer je hoe stoffen met elkaar samenwerken. Hierbij wordt er gekeken naar de samenstelling en opbouw van stoffen. Scheikunde is sterk verwant met de biologie en de Scheikunde. Scheikunde is in eerste instantie een leervak, als je dieper op de stof ingaat wordt het een begrijp-vak. Bij Scheikunde leer je veel over zuren, basen, moleculen en atomen. Daarnaast wordt er bij Scheikunde gebruik gemaakt van verschillende formules. Hierbij kun je denken aan molecuul- of structuurformules. Zorg dat je deze goed kent bij het leren voor Scheikunde

 

Tip 1: Zorg dat je het periodiek systeem kent (elementen)

Het periodiek systeem of voluit het periodiek systeem der elementen is een tabel met de chemische elementen. Deze zijn geordend volgens hun atoomnummers (aantal patronen in de atoomkern). De rijen van de tabel worden periodes genoemd, de kolommen groepen. Deze kolommen hebben weer nummers en namen. Hiermee kunnen de overeenkomsten tussen de eigenschappen van de elementen gevonden worden. Dit is enorm belangrijk als je wilt leren voor Scheikunde.

 

Leren voor Scheikunde: 5 tips en tricks

 

 Tip 2: Zorg dat je molecuulformules kent

Molecuulformules is een van de manieren om een stof te benoemen. Een molecuulformule is een opsomming van de atomen in een molecuul. Deze wordt gemaakt door het soort atoom te benoemen en daarna in subscript te vermelden hoeveel van dit soort atomen het molecuul bevat. Dit is erg belangrijk om goed te snappen bij het leren voor Scheikunde. 

 

Een kort voorbeeld: 

H2 is de naam voor waterstof. Dit molecuul bestaat uit alleen H-atomen de 2 betekent dat dit molecuul bestaat uit 2 atomen. 

Een ander voorbeeld glucose. Glucose bestaat uit 6 C-atomen, 12 H-atomen en 6 O-atomen. De molecuulformule voor Glucose is dus: C6H12O6. De meest voorkomende molecuulformules staan ook in de BiNaS hier komen wij later in de blog nog op terug. 

Het is erg belangrijk dat je zorgt dat dat je deze formules kent op het moment dat je een Scheikunde toets moet maken. Hiermee worden de berekeningen een stuk makkelijker en kun je snel door zonder alles op te moeten zoeken. Hoe je deze makkelijk kunt leren leggen wij later uit. 

Naast molecuulformules zijn er ook structuurformules. Zorg dat je deze niet door elkaar haalt. In een molecuulformule worden alleen de atomen en hun hoeveelheid in het molecuul genoemd. De structuurformule geeft ook inzicht over de positie van de atomen en de bindingen tussen de atomen. 

 

Tip 3: Oefen met het kloppend maken van reactievergelijkingen

Om goed te leren voor Scheikunde is het belangrijk dat je goed weet hoe je reactievergelijkingen kloppend moet maken. Maak hierbij gebruik van het onderstaande stappenplan.

  • Stap 1: Schrijf op hoeveel atomen je aan beide kanten van de vergelijking hebt.
  • Stap 2: Breng de atomen in evenwicht.
  • Stap 3: Controleer je vergelijking. 

 

Kom je er niet uit en wil je graag wat extra hulp?

Onze ervaren coaches staan klaar voor je met bijles en huiswerkbegeleiding op maat. 

 

Leren voor Scheikunde: 5 tips en tricks

 

Tip 4: Gebruik BiNaS

In de BiNaS staat informatie over Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. In de hoofdstukken van scheikunde staat informatie over chemicaliën, elementen, materialen, reacties. Hierin staan ook tabellen met smelt- en kookpunten, oplosbaarheid, zuur- en base constanten. Er is ook een kader met chemische naamgeving aanwezig. Achterin de BiNaS staat het periodiek systeem der elementen die we al eerder benoemd hebben bij tip 1. Gebruik je BiNaS ook bij het leren voor Scheikunde, zodat je het boekje qua indeling goed kent. 

 

Tip 5: Fouten maken hoort erbij 

Scheikunde is net als Wiskunde een vak waarin vaak veel fouten gemaakt wordt. Maar van fouten leer je! Maak je dus vooral niet te druk tijdens het leren van Scheikunde als je fouten maakt, dit hoort erbij. Scheikunde is een vak waarbij de de informatie kan leren, maar vervolgens is het oefenen, oefenen, oefenen en nog is oefenen om de vergelijkingen en formules goed te kunnen maken. 

Lukt dit niet? Het is altijd fijn om iemand naast je te hebben zitten die met je meekijkt. Onze bijlescoaches helpen jou om je fouten te ontdekken en geven je tips bij het leren voor Scheikunde. 

 

Kies jouw tips

Als je aan het leren bent voor jouw Scheikunde toets is het belangrijk dat je de manier van leren pakt die het beste bij jou past. Vind jij het fijn om filmpjes te kijken om de stof beter te begrijpen? Dan moet je dit vooral doen. Deze tips zijn bedoeld voor leerlingen als extra steuntje in de rug. Je hoeft ze dus niet allemaal te gebruiken. 

 

Bonustip!

Scheikunde is een ideaal vak om flashcards voor te maken. Je schrijft bijvoorbeeld de naam van de stof op de ene kant en de molecuulformule op de andere kant. Op deze manier kun je heel snel leren voor scheikunde en onthoud je het erg goed. Doordat je ze makkelijk kan meenemen kun je overal leren, in de bus, tijdens het tandenpoetsen of tijdens het tussenuur.

Wij raden wel aan om gebruik te maken van verschillende kleuren kaartjes. Als je namelijk lang kijkt naar dezelfde kleur, wordt het heel moeilijk om te leren. 

Mocht je Scheikunde een erg lastig vak vinden dan kan bijles ervoor zorgen dat je de stof toch goed gaat begrijpen. Bij vakken zoals Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde gaat het vooral om formules en feiten. Dit is waar de meeste leerlingen op vastlopen. Een bijlescoach laat jou zien hoe je de bovenstaande tips moet toepassen en kan je helpen met de manier vinden waarop jij stof goed onthoudt. Ook legt een bijlescoach de stof vaak net iets anders uit dan de docent, waardoor de stof vaak duidelijker wordt. Wij bieden ervaren coaches door heel Nederland heen voor elk niveau, online en aan huis. 

Heb jij extra hulp nodig? Wacht dan niet langer en meld je vandaag nog aan voor onze bijles Scheikunde.