Waarom is Economie belangrijk?
Kijk je wel eens naar het NOS Journaal? Hier komen veel economische nieuwsitems langs die jij dankzij dit vak steeds meer gaat begrijpen. De inzichten die je krijgt in bepaalde economische feiten en gebeurtenissen zullen je later helpen met vele kwesties, denk hierbij aan:
- Het kopen van een huis
- Ondertekenen van een arbeidsovereenkomst
- Sparen en investeren
- Stemmen op een politieke partij
- Boeken van je vakantie
- En natuurlijk: Het slagen voor je Economie examen!
Omdat het leren voor Economie vaak met veel regeltjes en verbanden te werk gaat is het soms lastig om het overzicht te houden. In deze blog geven we vijf tips en tricks over hoe je het beste kunt leren voor Economie.
Tip 1: Oefenen
Juist omdat het zoveel verbanden en regeltjes zijn moet je veel oefenen. Doordat je het steeds oefent worden je skills beter en zul je makkelijker door de les heen lopen. Je wilt natuurlijk ook een goed cijfer voor je toets halen. Door de herhaling blijft de stof een stuk beter in je hoofd zitten wat ervoor zorgt dat je meer zult weten op je toets. Dit zal je ook gaan helpen met vakken zoals wiskunde en m&o.
Als je weinig oefenmateriaal hebt kun je altijd aan je docent vragen of ze meer hebben. Zo kun jij thuis zelf oefenen of door middel van bijles aan huis samen met een deskundige oefenen. Onze bijlescoaches gaan met jou aan de slag (dit kan ook online)om de stof beter te begrijpen zodat je goede resultaten neer kunt zetten op school bij het leren van Economie.
Tip 2: Stampen
Dit is misschien niet het leukste werkje om te doen en veel leerlingen vinden dit erg eentonig. Wel is het erg belangrijk dat je dit doet. Economie is bijna een taal op zichzelf en als je begrippen en formules niet begrijpt dan zal je de les ook lastig kunnen volgen. Lees de teksten in je boek goed door en schrijf de woorden die je niet kent op. Ga deze woorden vervolgens opzoeken en uit je hoofd leren. Lees de tekst vervolgens opnieuw door, begrijp je nu wel wat er gezegd wordt?
De regel bij het kennen van een begrip is: als je het aan iemand anders uit kunt leggen begrijp je het pas. Het is natuurlijk zonde als je uren bezig bent met het leren voor Economie en de betekenis niet begrijpt.
Tip 3: Lijstje maken
Maak een lijst met alle hoofdonderwerpen die je moet leren. Schrijf hierbij bijpassende begrippen en formules op. Op deze manier leer je alle stof en krijg je geen verrassingen op de toets. Vaak zitten er ook een aantal oorzaak-gevolg verbanden tussen die elke keer terug komen. Als je deze opschrijft en leert zal je dit in de volgende hoofdstukken al weten en dat scheelt weer! Als je trouw blijft aan je lijstje en op de goede volgorde leert, zul je snel zien dat je verbanden tussen verschillende economische begrippen gaat zien. Dit maakt het leren een stuk leuker en het helpt jou met het onthouden van de stof en het leren voor je Economie toets.
Tip 4: Slim beantwoorden
Een van de dingen die leerlingen vaak vergeten te oefenen is het beantwoorden van een vraag. Economie is een vak waarbij je vaak lange antwoorden opschrijft en de leraar op zoek is naar een aantal antwoorden binnen een vraag. Met het volgende stappenplan vergeet je niks meer.
- Wat wordt er gevraagd?
- Wat weet je al?
- Welke gegevens heb je?
- Wat mis je?
- Geef ik antwoord op de vraag?
- Controleren!
Bij het slim antwoorden helpt de tweede tip ook heel goed. Als je alle begrippen goed uit je hoofd hebt geleerd kun je deze ook toepassen in het antwoorden in de vraag. Laat bij Economie altijd zien hoe je tot een antwoord bent gekomen, neem de docent mee in jouw gedachtegang en schrijf deze stap voor stap op.
Bij het opschrijven van berekeningen zorg je ook, net als bij wiskunde, dat deze volledig zijn. Werk snel, nauwkeurig en foutloos voor een optimaal resultaat!
Tip 5: Vraag en aanbod
Vraag en aanbod is het grootste onderwerp bij Economie. Het begrijpen van dit marktmechanisme kost wat tijd, maar hier ga je heel veel aan hebben. De vraag en aanbod is namelijk op veel kanten van de economie toe te passen en belangrijker nog, het komt elk jaar weer terug! Zorg dus dat je dit goed onder de knie hebt bij het leren voor Economie, dit maakt een aantal onderwerpen een stuk makkelijker te begrijpen.
De 30 minuten regel
Het is erg belangrijk om maar 30 minuten per sessie te leren. Na deze 30 minuten hebben jouw hersenen even de tijd nodig om alles op te slaan wat ze geleerd hebben. Neem na 30 minuten dus even een korte pauze en ga daarna weer 30 minuten zitten. Hierbij is het ook handig om elke dag 30 minuten te leren voor Economie in plaats van een hele dag te blokken voor dit vak.
Economie is een erg breed vak en heeft veel raakvlakken met het dagelijks leven. Als je helemaal niet geïnteresseerd bent in dit vak zal het toch van belang zijn om hier je energie in te stoppen, om veel algemene kennis op te doen over de Economie. Wat voor onderwerpen komen er aan bod bij als mensen denken aan Economie?
- Belasting
- Geld
- Inflatie
- (internationale) Handel
- Arbeidsmarkt
- Aandelenmarkt
- Welvaart
- en nog veel meer.
Hulp nodig voor Economie?
Kortom, je gaat er later heel veel aan hebben als je nu even goed oplet bij Economie. Heb je moeite met het toepassen van de tips en tricks? StudyWorks heeft een groot aantal studenten in dienst die jou kunnen helpen met het voorbereiden van je toets of examen.