Een algemene tip die voor alle vakken geldt is: Kijk filmpjes over onderwerpen die je niet begrijpt. Doordat er beeld, geluid en tekst voorbij komt onthoud je de stof veel beter.

 

In dit blog zullen we eerst uitleggen wat je precies leert voor Biologie, om vervolgens onze 5 tips te geven voor het leren voor Biologie

  1. Maak een planning
  2. Zorg dat je de begrippen goed weet
  3. Overhoor jezelf of laat je overhoren
  4. Gebruik BiNaS
  5. Maak oefenvragen en/of -toetsen

 

Wat leer je bij Biologie?

Bij het vak Biologie leer je alles over organismen, levensprocessen en levensverschijnselen.

Het is net als bijvoorbeeld scheikunde en natuurkunde een natuurwetenschap. Tijdens de lessen biologie kan je onderwerpen als stofwisseling van de cel, waarneming door het organisme, ecosystemen, DNA, levenscyclus, selectie en biodiversiteit tegenkomen. Bij Biologie staat de cel centraal. Biologie komt van de oud griekse woorden Bíos (het leven) en logos (rede). 

 

Tip 1: Maak een planning 

Zeker als je veel moet leren voor Biologie is het belangrijk om op tijd te beginnen met het leren van de stof.Om te zorgen dat je alles kan behandelen en je op tijd klaar bent is het slim om een planning te maken. Dit kan op verschillende manier bijvoorbeeld per dag, per week of per periode. 

Als je goed weet welke stof je moet leren voor de volgende toetsweek is het verstandig om een planning voor een hele periode te maken bijvoorbeeld 10 weken. Op deze manier kun je het werk goed verdelen en hoef je bijvoorbeeld maar een uurtje per week te besteden aan de stof in plaats van 5 of 6 uur in de laatste week. Zo kun je ook lekker eens een dagje vrij nemen. 

Als je het niet zo goed weet maar veel dingen hebt naast school zoals sport, ander huiswerk of afspreken met vrienden is het slim om per week een planning te maken. Op deze manier heb je over een iets grotere periode een overzicht en kan je het werk netjes verdelen. En genoeg tijd overhouden om leuke dingen te doen.

Als je een beetje te laat begonnen bent is het slim om te werken met een dagplanning. Zo kan je de hoofdstukken verdelen over de dagen die je nog over hebt om te leren. Wij raden dit niet aan, omdat veel leerlingen dan niet voldoende informatie onthouden om de toets goed te maken. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om een combinatie van bovenstaande opties te gebruiken. Door bijvoorbeeld een weekplanning te verkleinen naar planningen/to do lijstjes per dag. Of een periode planning op te delen in weken of dagen. 

 

Leren voor Biologie: 5 tips en tricks

 

Tip 2: Zorg dat je de begrippen goed weet

Bij Biologie wordt ook veel gebruik gemaakt van begrippen. Het is belangrijk dat je begrippen kunt uitleggen bij Biologie om vervolgens verbanden te kunnen leggen. Hierom raden wij aan om gebruik te maken van een begrippentrainer of flashcards om de begrippen goed te leren. Dit kun je overal doen tijdens het tandenpoetsen, in de bus naar school of in het tussenuur. 

 

Tip 3: Overhoor jezelf of laat je overhoren

Jezelf overhoren is een goede manier om te checken of je de stof goed begrijpt. Heb je het antwoord 3 keer goed dan kun je deze van je lijstje afhalen. Zo kun je je op het laatste focussen op de onderwerpen die je niet zo goed begrijpt. Om jezelf te overhoren kun je zelf vragen maken maar veel boeken hebben ook al vragen opgesteld waar je mee kan oefenen. 

Het is ook goed om je eens te laten overhoren door iemand anders. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders, verzorgers, vrienden of klasgenoten zijn. Als je dit met je klasgenoten doet leren zij er ook iets van dit is dus dubbel winnen. Zij stellen misschien ook vragen waar jij niet aan gedacht had. 

 

Tip 4: Gebruik BiNaS

In de BiNaS staat informatie over Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. In de hoofdstukken van Biologie staat informatie over stofwisseling, DNA en RNA, organische verbindingen, cellen, weefsels, orgaanstelsel, ecologie en evolutie. Gebruik je BiNaS ook bij het leren voor Biologie, zodat je het boekje qua indeling goed kent. De BiNaS mag op de meeste scholen ook gebruik worden tijdens toetsen of schriftelijke overhoringen. Check dit wel even bij je docent. Het zou zonde zijn als je het toch niet mag gebruiken en je hierdoor een onvoldoende haalt. 

 

Leren voor Biologie: 5 tips en tricks

 

Tip 5: Maak oefenvragen en/of -toetsen

Dit hebben wij ook al een beetje behandeld bij tip 3, maar het maken van oefenvragen en/of -toetsen helpt goed bij het leren voor Biologie. Op deze manier kom je er snel achter welke onderwerpen je lastig vindt en welke je al goed beheerst. Ook geeft dit je een beetje inzicht in wat voor vragen je op de toets kan verwachten. Daarnaast helpt schrijven vaak ook bij het onthouden van dingen. Met deze reden raden wij ook aan om oefentoetsen op papier te maken. 

 

Kies jouw tips

Als je aan het leren bent voor jouw Biologie toets is het belangrijk dat je de manier van leren pakt die het beste bij jou past. Vind jij het fijn om een samenvatting te maken om de stof beter te begrijpen? Dan moet je dit vooral doen. Deze tips zijn bedoeld voor leerlingen als extra steuntje in de rug. Je hoeft ze dus niet allemaal te gebruiken, dit mag natuurlijk wel. 

 

Blijft het leren toch lastig?

Heb je alle tips al geprobeerd maar kom je toch niet helemaal uit de stof voor Biologie. Geen stress. Onze ervaren coaches staan klaar om je te helpen met het leren voor Biologie. Zij zullen de stof nog een keer uitleggen en op zoek gaan met jou naar de leermethode die het beste bij jou past. Ook kunnen ze jou helpen met het maken van een planning of het vinden van de juiste informatie in de BiNaS. Wacht dus niet te lang en vraag om hulp waar nodig met (online) bijles op maat van StudyWorks. 

Heb je nog moeite met leren voor Biologie en zoek je hier toch nog bijles in? Klik hier om je aan te melden voor onze bijles in Biologie!