Wat is een goede planning?

Een planning kan je over verschillende periodes maken bijvoorbeeld een schoolperiode (10 weken), een maand, 2 weken, een week of per dag. Een goede planning wordt gebruikt om structuur en overzicht te geven wat zorgt voor rust in je hoofd. Met een goede planning weet je precies wat je wanneer moet doen en je weet zeker dat je niets vergeet. Ook zorgt een goede planning vaak voor meer discipline een een grotere motivatie.  

 

Waar maak je een planning?

Een goede planning kan je ook op veel verschillende manieren maken. De meest voorkomende zijn in word, in excel, op papier, in de notities en in een planningstool. Wij zullen al deze manieren even kort toelichten. 

Word

Een goede planning in word maken kan via een tabel maar ook via losse tekst in word. Deze tekst kun je indelen in de verschillende periodes. In een tabel kun je hier makkelijk kopjes aan geven, zoals weeknummers, dagen of vakken. 

Excel 

In excel kun je gebruik maken van verschillende cellen. Hier kun je kopjes aan geven en verschillende dingen omlijnen en onderstrepen. In excel kun je ook gebruik maken van verschillende tabbladen waardoor je verschillende planningen in 1 document kunt zetten.

Op papier, een bord of post its

Op papier kun je zelf een indeling maken van een goede planning. Hierbij kan je helemaal los gaan met kleurtjes, stickers, markers noem maar op. Zeker als je dit leuk vindt raden wij het aan om een planning op papier te maken. Je kan natuurlijk ook een planningsbord kopen waarop je de taken invult. Ook hier kan je je creativiteit gebruiken met kleuren, magneten en figuurtjes. Hetzelfde geldt voor post its op een grote muur.

Notities 

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone waarin een notitieboekje zit. Hier heb je ook de optie in om dingen af te vinken. Zeker voor kleine of dagelijkse planningen is dit ideaal. Deze kun je ook op papier krijgen of in een online tool. 

Planningstool

Op internet zijn verschillende planning tools te vinden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een format in bijvoorbeeld je agenda te gebruiken. Deze tools hebben hun eigen indeling, hier hoef je alleen de informatie die jij nodig hebt nog in te vullen. Je kunt hierbij denken aan de vakken, de stof, de hoofdstuknummers en/of tijdsinvulling.

 

Hoe maak je een goede planning?

 

Hoe maak je een planning: 

Om een goede planning te maken is het verstandig om is een periode in gedachte te nemen waarvoor je de planning maakt. Wij nemen hier even een week als voorbeeld. Vervolgens kies je het middel waarin je de planning maakt. Wij nemen hier excel even als voorbeeld. 

Stap 1: Kies een periode (maand, week, dag).

Stap 2: Kies een tool.

Stap 3: Maak een overzicht van wat je moet doen in die periode.

Stap 4: Maak een verdeling wat moet nu, wat kan later en wat hoeft niet.

Stap 5: Verdeel de planning in vakken (weeknummers/dagen aan de ene kant en taken (vakken, huishoudelijke klusjes en vrienden) aan de andere kant. 

Stap 6: Vul alle taken in de hokjes in en maak hierbij gebruik van kleurtjes om het overzichtelijk te houden. 

Stap 7: Check je planning op realisme (hoeveel tijd heb ik nodig per taak en hoeveel kan ik op 1 dag doen).

Stap 8: Beginnen maar en kruis vooral af wat klaar is.

 

Heb je behoefte aan (online) bijles? Meld je via deze link aan! 

 

Hoe maak je je planning overzichtelijk?

Zorg dat je voor een tool kiest die bij jou past. Ben je erg creatief en maak je vaak gebruik van markers, stickers en tape dan past een planning op papier waarschijnlijk het beste bij jou. Is jouw handschrift slechter dat dat van de dokter? Dan is het waarschijnlijk verstandig om gebruik te maken van een planningstool of van excel. Dit zorgt ervoor dat de planning goed leesbaar is en duidelijk te volgen. 

Daarnaast is het belangrijk om goed in gedachten te nemen waar je een planning voor maakt. Maak een planning voor het leren voor de toetsweek dan is het verstandig om een planning per periode of per week te maken. Maar je een planning met wanneer je je kamer moet opruimen en welke hoofdstukken huiswerk je voor morgen af moet hebben? Dan is het verstandig om een dagplanning te maken. Het is belangrijk om dit eerst uit te zoeken zodat je een goede planning kan maken.

 

Hoe zorg je dat het leesbaar blijft? 

Wij raden aan om met verschillende kleurtjes te werken. Maak bijvoorbeeld een deadline rood, huiswerk blauw, leren/studeren groen, klusjes paars, hobby/sport oranje en afspreken met vrienden geel. Zo kun je makkelijk zien wat voor soort taak er nog gedaan moet worden is het makkelijk uit elkaar te halen. Daarnaast is het verstandig om niet teveel in een hokje te zetten. Zet hier bijvoorbeeld het onderwerp in of de hoofdstuknummers, zo blijft het overzichtelijk de rest kun je namelijk makkelijk in je boek of bijvoorbeeld magister vinden. 

Houd de tekst zwart, dit zorgt voor rust aan je ogen en een nette look. 

 

Hoe maak je een goede planning?

 

Waar voldoet een goede planning aan?

  1. De planning is op tijd gemaakt. 
  2. Er is een tijd gekoppeld aan de activiteiten.
  3. De planning is realistisch (hiermee bedoelen we dat je niet 10 uur achter elkaar bezig bent, of dat je denkt dat je binnen 10 minuten iets geleerd hebt). 
  4. De planning is compleet, je kunt er direct mee aan de slag.
  5. De deadlines zijn opgenomen in de planning.
  6. Er zijn prioriteiten gesteld, van wat het belangrijkste is of wat eerst moet. 
  7. Er is ook ruimte voor ontspanning ingepland.
  8. Er is voldoende (ruime) tijd genomen per activiteit.
  9. De planning is goed te halen.
  10. Een goede planning helpt je en zorgt niet voor meer stress.

 

5 tips voor een goede planning

  1. Voorkom nachtwerk, zo ben je niet fris genoeg om goed je toets te maken.
  2. Raak niet in paniek, als het niet werkt zoals je het gedaan hebt dan moet je de planning aanpassen. Ook hierbij geldt oefening baart kunst. In het begin kan het best zijn dat je planning totaal niet klopt.
  3. Evalueer de planning, zie je verbeterpunten? Pas deze dan toe in de huidige of in de volgende planning. Zo wordt je planning steeds beter en wordt je motivatie ook hoger.
  4. Schrijf niet te grote taken op, hoe meer je kan wegstrepen hoe meer motivatie je krijgt. Als je drie dagen bezig bent met een taak zorgt dat vaak voor minder motivatie of zelfs stress.
  5. Begin op tijd met het maken van een planning, dit scheelt al de helft voor tip 1 tot 4. 

 

Hulp nodig met het maken van een goede planning?

Met huiswerkbegeleiding van StudyWorks op maat kan een professionele coach je helpen met het opstellen van een planning. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan.