Deze tips zorgen ervoor dat je meer gaat leren en vooral meer gaat onthouden. Leren voor Geschiedenis wordt ook leuker naarmate je er meer van weet, want dan ga je verbanden leggen.
Wat leer je bij Geschiedenis?
Bij Geschiedenis leer je enerzijds het verleden op te delen in 10 tijdvakken. In deze tijdvakken horen jaartallen, kenmerken en aspecten. Je leert anderzijds om vak-vaardigheden en begrippen toe te passen. Door Geschiedenis kunnen leerlingen uiteindelijk historische verschijnselen en overeenkomsten, die ook betrekking hebben tot deze tijd, verklaren en beargumenteren.
Tip 1: Maak een tijdlijn
De belangrijkste tip die wij jou meegeven: Ken je jaartallen. De jaartallen en de tijdlijn die daarbij hoort is van cruciaal belang. Als je de grote gebeurtenissen in de Geschiedenis in een tijd kunt plaatsen, ga je ook verbanden zien tussen verschillende tijden en trends over de tijden heen. Als je vervolgens een tekst leest zal je dit sneller in een tijd kunnen plaatsen waardoor je automatisch sneller kunt leren voor Geschiedenis. Heb je moeite met het uit elkaar houden van jaartallen? Geef een aantal tijdsperiodes een kleur, koppel deze kleur aan de gebeurtenissen in die tijdsperiode.
Sommige tijdslijnen overlappen elkaar waardoor het onoverzichtelijk kan worden. Leer deze goed uit je hoofd want dit zijn vaak de lastigste. Hou in je tijdlijn wel overzicht, schrijf er geen kleine dingen bij of door elkaar heen.
Tip 2: Intensief lezen
Bij het leren voor Geschiedenis moet je ook veel lezen. Lezen bij Geschiedenis komt overeen met de tips die wij gegeven hebben bij Begrijpend Lezen. Lezen is erg belangrijk, lees het hoofdstuk grondig door en maakt dan kleine samenvattingen met de belangrijkste begrippen erin. Dit zorgt ervoor dat je alle belangrijke punten herhaalt en je het dus makkelijker uit elkaar kan houden. Neem hier goed de tijd voor, anders slaan je hersenen de informatie alsnog niet goed op. De teksten in je studieboek moet je intensief doorlezen en dan goed op structuur beoordelen. Kom je jaartallen of begrippen tegen? Schrijf ze op!
Tip 3: Aantekeningen maken
Tijdens de les zal je docent veel vertellen, probeer aandachtig te luisteren en ondertussen aantekeningen te maken. Als je alleen maar gaat luisteren naar de docent zal je lang niet zoveel opslaan dan als je mee schrijft. Vind je het lastig om de docent bij te houden? Vraag dan of hij/zij wat langzamer wilt uitleggen zodat je het allemaal kan volgen. De aantekeningen zullen je bij het leren voor Geschiedenis veel helpen in je voorbereiding van je toets. Maak met je boek en aantekeningen mooie samenvattingen waarbij je geen enkel onderwerp overslaat. Zo zorg je voor een optimale voorbereiding in het leren voor Geschiedenis!
Tip 4: Vak-vaardigheden
Lees de uitleg goed per vak-vaardigheid en oefen deze. In de onderbouw krijg je dit nog specifiek op de toets maar in de bovenbouw zitten ze door elkaar heen en wordt er verwacht dat je ze allemaal kunt. Merk je dat dit niet het geval is herhaal de vaardigheden die je nog niet beheerst een aantal keer. De docent benoemt deze vak-vaardigheden meestal in de les. Schrijf deze goed op en zorg dat je ze kent om te leren voor Geschiedenis.
Tip 5: Filmpjes kijken
Vind je het lastig om te leren voor Geschiedenis? Kijk dan filmpjes over de onderwerpen die je moet leren. Audio en beeld tegelijk zorgt ervoor dat je hersenen meer onthouden. Deze informatie zullen ze koppelen aan de informatie uit het boek dat je hebt gelezen. Wat ervoor zorgt dat je op je toets dus meer weet. Er zijn talloze filmpjes te zien op Youtube, kies je onderwerp en zoek naar filmpjes onder de 10 minuten. Filmpjes die langer zijn dan 10 minuten zijn vaak minder informatief en effectief. Wij raden aan om filmpje van het kanaal JORTgeschiedenis te volgen. In de korte filmpjes van 3 tot 5 minuten legt hij kort uit over een specifiek onderwerp.
Maak niet de fout om in 2 uur alle filmpjes te kijken, hier zal je niet veel van onthouden. Bij het leren voor Geschiedenis kun je het beste eerst de tekst in je schoolboek gaan lezen, vervolgens een filmpje en deze informatie samenvatten in een schriftje. Zo gaat het leren voor Geschiedenis heel snel en is het ook nog is leuk!
Heb je moeite met leren? Lees dan onze blogs met leertips!
Bonustip: Maak een stappenplan!
Iedereen werkt op een andere manier, kies daarom zelf wat jij het prettigste vindt om te leren voor Geschiedenis. Het belangrijkste is dat je leert met een structuur, zodat je alle onderwerpen op dezelfde manier leest, samenvat en leert. Maak een stappenplan waarbij je de volgende punten sowieso toepast:
- Lees de tekst eerst volledig en intensief door.
- Wat zijn de hoofdonderwerpen? Wat zijn de kleine onderwerpen? Scheid deze!
- Leer de begrippen en jaartallen door ze op te schrijven en een tijdlijn te maken.
- Schrijf door middel van je aantekeningen en tijdlijn een samenvatting.
- Zoek naar aanvullende informatie zoals filmpjes of materiaal van school.
- Leer alles goed!
- Laat je overhoren door iemand anders.
- Ken je onderwerpen niet? Lees je samenvatting nog eens of kijk een filmpje.
Kies de tips die het beste bij jou passen
Ook bij deze tips geldt dat je moet kijken wat voor jou werkt. Vind je het fijn om gewoon de tekst uit het boek te lezen doe dit dan vooral! Mocht je ondanks deze tips moeite hebben met leren voor Geschiedenis? Onze bijlescoaches kunnen jou helpen met het leren voor Geschiedenis. Hij of zij heeft veel ervaring met dit vak en weet wat jij kunt verwachten op de toetsen. Samen kunnen jullie aan de slag gaan met bovenstaande tips voor een perfecte voorbereiding op de toets. Leren voor Geschiedenis wordt zo ook steeds leuker waardoor je vanzelf meer gaat leren!