De tips in dit blog hebben betrekking op alle soorten Wiskunde: A, B, C en D. StudyWorks hoopt dat deze tips en tricks jou motiveren om te leren voor Wiskunde en misschien ga je het zelfs wel leuk vinden!
De tips en tricks die wij in dit blog gaan bespreken zijn:
- Leren van je fouten.
- Klassikale lessen.
- Oefenen met de stof.
- Ken je formules.
- Bijles helpt altijd.
Tip 1: Leer van je fouten
Het eerste wat je moet weten van Wiskunde is dat fouten maken erbij hoort. Door dingen fout te doen ga je zien wat je fout hebt gedaan. Bij het leren voor Wiskunde is het dan ook belangrijk om dit in je achterhoofd te maken. Zelfs de slimste leerlingen maken fouten bij Wiskunde!
Als je opdrachten hebt gemaakt kun je altijd je antwoorden nakijken, doe dit altijd, zo kun je leren van de fouten die je gemaakt hebt. Heb je geen idee waarom je iets fout hebt gedaan? Vraag dit dan aan je ouders of medeleerlingen, die willen jou vast wel helpen met leren voor Wiskunde.
Zorg ervoor dat je bij het leren voor Wiskunde altijd volledige antwoorden opschrijft. Alle berekeningen, tussenstappen en eenheden moeten terugkomen in je antwoord zodat je hier ook volledige punten voor kunt krijgen. Jij weet zelf vast wel hoe je tot dat antwoord bent gekomen maar laat dat ook aan degene zien die het nakijkt!
Tip 2: Ga naar de klas
Let goed op in de lessen en stel vragen! Ook als je Wiskunde niet het leukste vak vind, moet je goed opletten in de klas. In de klas worden de opgaven die jij hebt voorbereid uitgebreid besproken. Als je vragen hebt, stel ze hier dan, de docent wilt jou altijd helpen.
Wiskunde wordt pas leuk als je het begint te begrijpen en goede antwoorden geeft. Dit begint in de klas en als je hier iets niet begrijpt kun je altijd vragen stellen! Luister ook naar de vragen die anderen hebben. Jij was misschien niet tegen dat probleem aangelopen in het maken van de oefening maar op deze manier kun je toekomstige fouten wel voorkomen.
WIL JE MEER TIPS EN TRICKS OM BETER TE LEREN? BEKIJK ONZE UITGEBREIDE PINTEREST PAGINA!
Tip 3: Hoe meer je oefent hoe beter!
Herhaling is erg belangrijk bij Wiskunde je kunt beter 20 minuten per dag wat doen dan 3 uur vol blokken geloof ons maar. Bij Wiskunde komt het erop neer dat je moet oefenen. Zonder sommen te maken ga je ze ook niet begrijpen. Belangrijk hierbij is dat je het werk ook nakijkt. Anders weet je namelijk niet wat je fout doet en nog zou moeten herhalen. Als je iets fout hebt gedaan ga je eerst zelf onderzoeken waar je de fout in bent gegaan. De antwoordenboekjes van Wiskunde geven ook de berekeningen, zo kun je jouw eigen berekeningen ook controleren. Heb je de fout gevonden? Maak nu een nieuwe opdracht over hetzelfde onderwerp en zorg dat je niet weer de tour maakt. Door veel te oefenen ga je steeds meer begrijpen. Dit zorgt voor een goede voorbereiding om goed te leren voor Wiskunde.
Tip 4: Ken je formules
Er komen vaak formules voor in Wiskunde. Omdat het er zo veel zijn kun je vaak het overzicht verliezen. Maak daarom een lijst met de belangrijkste formules en leer deze helemaal uit je hoofd, je hoeft er dus niks aan te begrijpen, alleen maar stampen. Zorg dat je lijst up to date blijft! Als je nieuwe formules hebt geleerd schrijf je deze er weer bij. Maak in deze lijst ook een mooi overzicht waar de formules vandaan komen, hierdoor kun je heel makkelijk selecteren per toets welke je nodig hebt.
Formules maken het makkelijker om de stof uiteindelijk te begrijpen. Daarom is het leren van de formules ook de basis om succesvol te leren voor Wiskunde.
Tip 5: Bijles
Bijles voor Wiskunde kan nooit kwaad. Omdat je zo veel moet oefenen en meestal zelf niet zo snel ziet waar je de fout in gaat is het heel waardevol om iemand te hebben die met jou meekijkt. Een bijlescoach kan jou helpen met je moeilijke onderwerpen, maar ook met handige tips voor het leren en planningen maken. Vaak helpt het ook dat er iemand naast je zit met de concentratie, je bent niet zo snel afgeleid door je telefoon en gaat daarom harder aan de slag. StudyWorks biedt bijles voor Wiskunde aan voor alle niveaus. Onze bijlescoaches weten ook hoe het is om te leren voor Wiskunde en kunnen jou helpen door hun ervaringen te delen. Bijles kan online en aan huis gegeven worden, heel flexibel!
Bonustip: Alles opschrijven
Hier denk je misschien niet gelijk aan maar dit is belangrijk bij Wiskunde. Zorg dat je de titel van het hoofdstuk en de pagina’s bovenaan je opdracht zet. Dit zorgt ervoor dat je het later makkelijker terug kan vinden en het overzichtelijk blijft. Begin dat met het opschrijven van het probleem / de opgave. Schrijf hier ook het nummer van de opgave bij. Reken dan het antwoord uit en omcirkel deze, zodat je deze makkelijk terug kan vinden. Gebruik voldoende ruimte tussen de opgaven om ervoor te zorgen dat het niet door elkaar heen loopt en je later niet meer begrijpt wat je hebt opgeschreven. Als laatste tip als je je werk nakijkt doe dit dan met een andere kleur pen dan waarmee je geschreven hebt. Heb je een vraag fout schrijf de volledige goede berekening over in die kleur. Dit voorkomt dat je later niet meer weet wat nou fout was en hoe je bij het goede antwoord komt.
Tot slot
We kunnen dus stellen dat leren voor Wiskunde vooral aankomt op veel oefenen. Of je dit nu alleen doet of samen met een bijlescoach is geheel aan jou.
Voor nu wensen we je veel succes met Wiskunde en hopen we dat je Wiskunde met deze tips toch een beetje leuk gaat vinden.