Examenstress… bijna elke leerling in Nederland heeft er last van. Deze periode is erg stressvol en je wilt natuurlijk zo goed mogelijk presteren. Hoe houd je je rustig? En wat kan je doen om het maximale uit jezelf te halen en zo goed mogelijk deze toetsen in gaan? In dit blog neem ik je graag mee hoe je het beste kunt leren voor je examens en je examenstress zo laag mogelijk te houden!

 

Vermijd examenstress door slimmere studeertijden

Hoe hoog is jouw concentratieboog? Ieder kind is anders, de één kan urenlang achter elkaar leren en de ander kan niet langer dan 20 minuten leren. Het begint bij het accepteren dat je moet gaan leren, niet iedereen vindt leren leuk en dan is het belangrijk te bedenken waar je het voor doet. Dit haalt je motivatie omhoog, waardoor je langer kunt blijven concentreren. Ook is het belangrijk om te weten dat jezelf pushen om door te blijven leren geen zin heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat je naar je boek blijft staren en dat je niks in je lange termijn geheugen opslaat.  Daarom is het belangrijk om je ritme te vinden.

Speciaal voor jou hebben we hieronder een schema gemaakt die jou kan trainen langer te blijven leren en concentreren. Hierdoor versterk je je discipline en ervaar jij minder examenstress!

 

  1. Relax 20 minuten voordat je gaat beginnen met leren
  2. Studeer 50 minuten en neem vervolgens 10 minuten pauze
  3. Studeer 40 minuten en neem vervolgens 10 minuten pauze
  4. Studeer 30 minuten en neem vervolgens 10 minuten pauze
  5. Studeer 20 minuten en neem vervolgens 10 minuten pauze
  6. Studeer nog 10 minuten en daarna ben je klaar!

 

Je kan er ook voor kiezen een wat langere pauze dan 10 minuten te nemen en daarna opnieuw te beginnen met het schema.

Zodra je geen moeite meer ervaart om deze tijden vol te houden kun je jezelf uitdagen om de studeer tijden langer te maken, of de pauzes in te korten.

 

Planning

 

Een goede planning is het halve werk

Een studieplanning maken kan iedereen, maar is deze wel realistisch genoeg om je eraan te houden? Hier gaat het vaak mis en daar krijg je natuurlijk juist meer examenstress van. De bedoeling van een planning is dat je de leerstof in hapklare stukken hakt, zodat je alle stof tot je kan nemen. Hierbij is het belangrijk dat je jouw aandacht verdeelt over al je vakken en je niet blijft focussen op één of twee vakken. De meest handige tip is om op tijd te beginnen hiermee, maar vooral in de examenperiode is dit bijna onmogelijk… Daarom hebben wij onze favoriete studiemethode hieronder uitgewerkt, zodat jij alsnog je examens haalt!

 

De 2, 3, 5, 7 Methode

Deze methode zorgt ervoor dat je bijna 90% van je leerstof kunt leren, maar ook vooral kunt onthouden.
Zorg ervoor dat je een lege maandkalender hebt. Begin met het invullen van de dag van je toets. De dag voor je examen is altijd een herhalingsdag, op deze dag focus je je alleen maar op deze stof. Vanaf deze datum reken je twee dagen terug, dit is de dag dat je voor in ieder geval dit vak leert. Vanaf daar tel je drie dagen terug en op deze dag leer je ook in ieder geval voor deze toets. Dit werkt hierna precies hetzelfde voor de vijf en zeven dagen. Dit kun je invullen voor heel veel toetsen tegelijk. Mocht je uiteindelijk nog dagen over hebben, kun je deze invullen met vakken die jij het moeilijkste vindt of bijvoorbeeld voor het maken van samenvattingen of flashcards. Met deze methode begin je daarnaast ook nog eens op tijd, zodat je zo min mogelijk examenstress ervaart.
Wil je meer duidelijkheid over deze methode? Kijk dan vooral even onze TikTok video, voor meer informatie. 

 

examenstress

 

Onthouden

Hoe weet je nou zeker dat je je leerstof daadwerkelijk onthouden hebt? Dit is een grote onzekerheid die kan leiden tot veel examenstress, maar wat jij ook heel makkelijk kan testen. Hieronder vertellen wij jou twee methodes die jou kunnen helpen meer zekerheid te geven. 

 

1. Zeg het hardop!

Wist je dat wanneer je leerstop hardop leest, de kans veel groter is dat je het ook daadwerkelijk onthoudt? Dit werkt nog beter en sneller als het ook nog in je eigen woorden vertelt. Je cognitieve vaardigheden die in verband staan met het geheugen, aandacht en begrip, worden hierdoor versterkt. Je vermogen wordt hierdoor geactiveerd om meer informatie op te slaan en te onthouden. Dit kun je hardop tegen jezelf zeggen, tegen iemand anders of bijvoorbeeld je huisdier. Wanneer dit soepel verloopt weet je zeker dat je de stof weet en ook echt begrijpt. 

 

2. De Flapmethode

Ken jij de flapmethode al? Deze methode houdt in dat je steeds weer kennis opneemt, zonder dat je de stof die je al wist achterwege laat. Ideaal voor je examenvakken dus! Hieronder leggen wij de methode stap voor stap uit. 

 

Stap 1: Je pakt een papiertje/schrift of whiteboard. Belangrijkste hierbij is dat je zelf schrijft en niet typt.

Stap 2: Je schrijft alles van je uit wat je je kan herinneren van de leerstof.

Stap 3: Daarna kijk je in je leerstof terug wat er nog ontbreekt en dit schrijf je erbij.
Stap 4: Je begint op een nieuwe pagina en begint weer voor af aan. 

Stap 5: Je bent klaar wanneer je al de stof kunt uitschrijven, zonder te kijken.

 

Hierdoor weet je zeker dat je alles weet en niet ondertussen het eerste deel wat je hebt geleerd weer bent vergeten. Wil je minder examenstress en meer duidelijkheid over deze methode? Kijk dan vooral even onze TikTok video, voor meer informatie. 

 

Nog even alles op alles zetten en daarna kun je van je welverdiende lange vakantie genieten. Wij hopen natuurlijk dat je dan ook je diploma in de pocket hebt. Heb je moeite met bepaalde vakken? Wij bieden bijlessen door heel Nederland aan huis of online aan. Daarnaast helpen we ook eindexamenleerlingen met persoonlijke examentraining, al vanaf €23 per uur. Online-Bijles.com helpt je zonder examenstress je schoolexamens door!

 

StudyWorks wenst je in ieder geval heel veel succes met de examens!